Ginspiration
Svensken. Flockdjur, men programmerad till att hålla sig a jour, ta till sig och göra något av det. Kommer en ny trend svepande över de industrialiserade länderna så kan man räkna med att svensken, ifall trenden anses intressant och hållbar, anammar det med hull och hår. Förmodligen dras det ett steg längre, förmodligen förfinas resultatet. Ginvågen som kom på 2010-talet är ett case in point. Svenskarna har inte bara anammat det, vi producerar idag världens mest prisbelönta produkt, vi kanske inte är bland de absolut största konsumenterna men det vi dricker väljer vi med omsorg. Vi har förmodligen bättre koll på utbudet än vad de flesta har. Vi är beresta, upplysta och nyfikna. Och vi nöjer oss sällan med något annat än det bästa.
Vad vi såklart gör är att skapa vår egen gin. Idag listas en bit över 50 svenska ginproducenter i Systembolagets katalog. Några bättre än andra såklart, men det är en genomgående hög kvalitet och några specifika toppar. Men vill man slå sig in på ginspåret idag så är man inte längre först. Man kanske skulle kunna bli bäst, men det är ju samtidigt svårt att nå ut i den rådande, och närapå mördande, konkurrensen. Men man kan fortfarande ha en ganska banbrytande affärsidé inom ginsegmentet även om man inte längre är först, eller ens bäst. Ginkällan, ett koncept som sjösätts här under maj månad är ett exempel på det.
Ginkällan erbjuder dig som kund att skräddarsy din egen gin, de låter kunden välja och vraka bland en mängd olika ingredienser, kryddor och “botanicals”, som du kan skruva upp och ned på när du vill finjustera ditt recept.
Ginnörden Ted Phol är en av dem som ligger bakom konceptet, och hans idé är att alla ska ha möjlighet att skapa vad som är världens bästa gin, just för dem. Medan de ligger startklara med en kapacitet som ligger på120 liter gin per dygn fångade vi Ted för att låta honom förklara lite mer om vad och varför.
Det finns en otrolig mängd svenska ginproducenter nu, kan du berätta varför du inte ville bli ytterligare en i raden och hur du kom fram till ert upplägg?
– För att starta ett destilleri behöver du ha en väldigt stark vision om vad du vill uppnå och en bra plan för hur du skall förverkliga den. Från början var vår vision att skapa ett destilleri där restauranger och barer kunde beställa sin helt egen gin som vi destillerade och buteljerade åt dem i små volymer. När vi knådat lite på denna idé, insåg vi att vi skulle kunna ta den ett par steg längre. Det hela slutade med att vi kom fram till att vi ville skapa ett destilleri där vem som helst som gillar gin kan destillera sin helt egen gin och få den levererad direkt hem till dörren. Detta kräver naturligtvis en massa tillstånd och maskiner, vilket vi redan hade. Det som saknades var en plattform för att styra våra destillatorer via webben samt ett intuitivt gränssnitt för att välja rätt mängd örter/kryddor för den gin man vill destillera. Detta har vi nu jobbat med sedan en tid tillbaka och vi räknar med att kunna öppna upp för våra första kunder i början av maj. Tyvärr tar allt längre tid än vad man vill då vi från början hade planerat att slå upp våra portar redan i början av mars.
Finns det liknande verksamheter utanför Sverige?
– Inte vad jag vet. Inte där du kan destillera din egna gin från grunden. Det finns destillerier som erbjuder event där man destillerar gin. Jag har även sett att det går att beställa gin som smaksätts genom att man blandar ihop olika essenser, men för mig är detta långt ifrån samma sak som att destillera sin egen gin med exakt de botanicals man vill smaksätta den med.
Hur växte din ginnördighet fram och hur länge har ni jobbat med det här projektet?
– Jag fick upp ögonen för gin under en tid då jag reste väldigt mycket i jobbet. Det hela började som för så många andra med att man köpa med sig lite olika gin från de platser man besökte. Det tog dock inte lång tid innan det stod över hundra olika gin där hemma, varpå jag insåg att det var långt ifrån alla gin som föll mig i smaken. Jag tror jag blev lite fartblind när jag försökte hänga med i samma takt som det kom ut nya gin på marknaden. Tanken om att göra min egen ”värdens godaste gin” växte fram sakta men säkert. I början av 2019 satt jag framför datorn och surfade runt lite och hittade först en liten hobbymaskin som jag beställde, för att bara några timmar senare avbeställa den efter det att jag börjat titta på mer professionella maskiner. Det hela slutade med att jag föll för en leverantör i Holland som levererar utrustning till ett hundratal olika destillerier runt om i värden men även till en handfull destillerier här i Sverige. Skall jag vara helt ärlig så köpte jag först en maskin för att en vecka senare köpa ytterligare en maskin, fast jag vågade inte säga någonting till frugan med tanke på vad de kostade. De var ju liksom inga billiga maskiner om man säger så. Sedan dess har vi köpt in ytterligare tio maskiner som vi just nu håller på att installera. Eftersom vi är först ut på marknaden med att erbjuda vem som helst att göra sin helt egen gin är det lite svårt att förutspå vilken kapacitet vi behöver ha, därför har vi redan nu valt att säkerställa att vi kan rampa upp kapaciteten om så behövs. Första månaden kommer vi dock bara fokusera på att trimma in vår logistik, så då kan vi behöva flagga för att leveranstiderna kan bli något längre än normalt. Vad är då normalt? Räkna med två-tre veckor från det att du lagt din order till dess den levereras.
Vad ser du som de största hindren att överkomma för att göra det här projektet till en succé?
– Då alla tillstånd och maskiner redan är på plats, samt att vår webbportal som gör det möjligt för vem som helst att tillverka sin egen gin på distans snart är uppe och snurrar, så återstår bara den sista biten i leveranskedjan, nämligen att passera Systembolaget och dess inköpsprocess på ett så smidigt sätt som möjligt. Då varje flaska gin som destilleras hos Ginkällan är helt unik, så ställer det till det en del när vi skall passa in i Systembolagets inköpsprocess som framförallt är anpassad för producenter som säljer en volymprodukt. Detta gör att vi är hänvisade till det som Systembolaget kallar för ”privatimport”, vilket innebär att varje beställning måste föregås av en offertförfrågan slutkunden skall göra via Systembolagets system till oss som leverantör, trots att slutkunden beställer sin gin direkt av oss. Denna process tar enligt systembolaget två till fyra veckor. Någonting som skulle kunna uppfattas som diskriminerande och som därmed skulle kunna ses som ett hinder för handel på lika villkor inom EU.
– Detta vill vi så klart komma runt, samtidigt som vi inte har för avsikt att flytta vår försäljning till exempelvis Danmark, vilket i praktiken skulle innebära ”problem solved”. Så för att underlätta för våra slutkunder, men samtidigt låta all gin passera Systembolaget, har vi tagit fram en process där vi ombesörjer detta på uppdrag åt varje enskild slutkund. För kundens del innebär det att han gör sin beställning direkt till oss, vi hanterar därefter all kommunikation med Systembolaget på uppdrag åt kunden. När kundens gin är destillerad och buteljerad, ser vi till så att den passerar Systembolaget innan den skickas direkt hem till kunden. Att ta fram denna process har inte varit helt trivial för att riskera att bryta mot någonting som rör den svenska alkohollagen eller Systembolagets försäljningsvillkor. Detta har nog varit det som tagit mest tid i anspråk.
En helt vanlig gindrickare kanske inte vet så mycket om hur man skapar produkten, vad har ni för pekpinnar och vägvisning för att sätta dem på rätt kurs? Och vad behöver de tänka på när de ska finna fram till sitt helt egna fantomrecept?
– Vi har byggt det vi valt att kalla för en ”Ginkonfigurator”. Med hjälp av Ginkonfiguratorn kan du välja fritt bland våra över 50 örter/kryddor som du använder för att smaksätta din gin. När du väljer en ört eller krydda kommer Ginkonfiguratorn föreslå en mängd som gör att din gin får en bra balans redan från början. Du kan därefter själv öka eller minska mängden så som du vill. Vill du ha med citrussmak, ja då ökar du mängden citrus, vill du ha mer smak av peppar, ja då ökar du mängden peppar och så vidare. För att du inte skall ta för mycket eller för lite av en viss ört/krydda, ser du hela tiden inom vilket spann du bör hålla dig. Väljer du att gå utanför dessa rekommendationer så kan du givetvis göra det, men får då en varning om att du håller på att välja en dosering som gör att din gin kanske inte blir så välbalanserad som du tänkt dig. För den som inte vill börja helt från början, så kan jag rekommendera att köpa vår ”Ginspiration”, vilket är ett kit med olika gin. Faller du pladask för någon av dem så knappar du bara in det unika ID som står på varje enskild flaska i vår Ginkonfigurator och vipp så har du hela receptet framför dig varpå du antingen kan destillera den precis som den är, eller förändra den så att den blir ännu bättre. Gillar du en gin som någon annan gjort hos Ginkällan, kan du även utgå ifrån det genom att ange dess ID i Ginkonfiguratorn.
Ni pratar väldigt mycket om “världens bästa gin”, vilket naturligtvis är olika för olika personer. Men hur pass kan den utrustning och de ingredienser ni erbjuder mäta sig med de premium-gin som finns på marknaden?
– Våra destillatorer är av samma typ som återfinns hos ett hundratals destillerier runt om i världen och som jag vet används hos ett flertal destillerier även här i Sverige. För att kunna styra dem på distans har vi utvecklat ett eget styr- och reglersystem som vi sedan kopplat ihop med vår webbportal. Totalt har vi idag 11 mindre destillatorer samt en lite större destillator. Varje liten destillator producerar cirka fyra-fem liter färdig gin beroende på vilken alkoholstyrka man vill ha, medans den lite större maskinen producerar mellan 60-80 liter färdig gin. Att destillera en gin tar cirka fyra timmar.
Så förutom vad du gör själv genom Ginkällan, vilka är världens bästa gins enligt dig?
– Från att tidigare köpt ”allt” så har jag de sista åren enbart köpt svenska gin. Det började så klart med Hernö och deras pallet, men numera har jag nog gin från de allra flesta namnkunniga destillerierna här i vårt avlånga land. En som jag fastnade för lite extra är Lydéns Cask gin. En fatlagrad gin som jag gärna dricker ren. Skall jag göra en GT, ja då vill jag gärna ha en gin som har mycket smak av enbär.
Vad ser du för nya gintrender och vad tänker du om det? Är du en traditionalist eller välkomnar du mer experimentalism?
– Jag tror att vi kommer få se allt mer fatlagrad gin av olika slag framöver, samtidigt som jag tror att allt fler får upp ögonen för att göra sin helt egen gin. Faktum är att det inte är så svårt som man kanske tror, bara man följer vissa givna regler och kanske inte öser på med allt för många och för mycket kryddor i början.
Kan du också servera oss din favorit bland gin-drinkarna? Och berätta till vilket tillfälle den fungerar bäst?
– Jag gillar enkelhet, och vad passar då bättre än en GT? Så, först tar jag en skvätt gin, därefter lägger jag i en apelsinzest samt toppar med mycket is. Innan jag häller på min tonic som för det mesta är en neutral tonic, så låter jag ginen dra till sig lite av smaken från apelsinzesten under en minut eller två. Därefter häller jag på cirka 1½ del tonic.